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ASK ~ TELL ~ REMOVE 

Handout: 

 
Rule 1 The Field of Play 
 
Art. 1 There shall be a designated specific area for each team’s bench, separated by 
an official area for entering substitutes, scorer and times. This area shall be at least 
10 feet from the touchline. 

Art 3. The team areas shall extend from 10 yards on each side of the halfway line 
for a distance of 20 yards, and each area shall be marked by a solid line. Coaches, 
bench personnel-team members shall be restricted to the team area. 

Section 6 spectators’ Area. Spectators shall be confined to areas at least 10 feet 
from the touchline, team/official area and goal line. No one shall be permitted 
directly behind either goal unless seated in bleachers. 

1.6 Situation.  Ask the home team management to tell the spectators to remain 10 
feet behind the touchline, goal line and /or team/official area, or game may be 
terminated. – 

Ruling: Legal (5-3-2e: Rule 5 “ [The referee shall]…have the authority to suspend 
play or terminate the game whenever the elements, spectators or other causes 
require. 

 
 
See over for suggested escalation to solve encroachment issue. 
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SPECTATORS ARE ENCROACHING 
Early correction is best.    Before it gets worse. As part of pregame walk around field-
see if spectators are gathering too close.   “You are too old for this age group.” Or “I 
don’t want some player sitting in your lap.” Ask them politely to move well back.  Far 
side officials checks before kick-off, if needed asks politely again before starting game. 

Game underway & it is an issue-confer with site administrator if present - and certainly 
Coaches, enlist their help in moving folks back. If that is not successful, try to NOT 
abandon the game. Do try to get game played. However if the encroachment is unsafe 
or unsporting; if it affects game or referees’ focus, then have the Administrator and 
Coaches deal with the people. You avoid confrontation:  

Suggested escalation mode: 

NEVER-NEVER PHYSICALLY PUT HANDS ON SPECTATORS  

Go to Coaches/Administrator:  (Note may be singular or plural) 

{ ASK } “You need to please ask these spectators to get back. The players’ 
safety needs the space. It is dangerous for players & referees, if spectators 
remain where they have been standing.” 

If encroachment is repeated or unabated:  Stop Game 

{ TELL }  “We are not getting their cooperation, Coach.  

Tell them we will have to ask them to leave the field unless they retire 10 
feet away right now.” 

If still no improvement; Stop Game 

{ REMOVE }  Last resort: “They have to go, Coach. The game will be 
suspended until they do.  

You have to remove them …or this game will terminated.” 

After exhausting every remedy, ask Coaches to make their own report. 
Leave the field. Call /email your assignor. Notify AD’s of teams involved. 
Make a memorandum, outlining steps you took, for file & MIAA, if 
appropriate.                                                                                    


